Tre månader med sparappen Dreams

Jag har använt appen Dreams i ungefär tre månader nu och tänkte dela med mig av mina intryck hittills. Appen finns både för IOS och Android.

Syfte med appen?

Syftet med appen är att göra sparandet till dina drömmar roligare och mer motiverande. Jag var skeptisk först till idén men ville ändå ge det en chans. Jag måste säga att trots att det egentligen bara handlar om att flytta pengar från ett konto till ett annat konto så blir det på något sätt roligare och det skapar ett större spardriv med hjälp av denna appen.

Användarvänlighet

Det är väldigt enkelt att spara pengar genom appen. Efter de första stapplande stegen med att sätta upp appen så allt väldigt enkelt. Välj först vad det är du vill spara till t.ex. en resa. Välj sedan när du vill att denna resa ska vara “betald”. Då ser du sedan exakt hur mycket du kommer att behöva spara per dag för att kunna nå målet. sätt även upp en personlig bild för drömmen så blir det än mer personligare och motiverande.

När det är dags att börja spara så startar du bara appen och väljer vilken av dina drömmar du vill spara till. Sedan klickar du bara på Spara-knappen och godkänner med Touch-id och sedan dras pengarna från ditt vanliga bankkonto och ditt saldo i appen tickar upp. Du ser då väldigt tydligt hur mycket närmare du är att nå ditt mål vilket är väldigt trevligt att se!

Funktioner

Det finns tre stycken sparfunktioner för varje dröm du skapar.

1: Ett klassiskt Autogiro som drar en viss summa pengar varje vecka från ditt bankkonto.

2: Manuellt sparande. Här finns det ett redan fördefinierade sparalternativ med t.ex. Bjud-öl, Skippa köp-kaffe och Hoppa snusen. Denna funktion tycker jag är väldigt trevlig och som möjliggör att kunna spara små slantar varje vecka. Om jag till exempel gör ett aktivt val när jag är ute på stan och står över en köpkaffe så kan jag ta upp appen och klicka på ikonen för Skippa köp-kaffe och vips så trillar det inte 30:- på kontot. Du kan även skapa egna knappar så att det passar dina behov, väldigt smidigt faktiskt.

 

3: Det sista alternativet är Triggers. Här kan du välja bland ett gäng olika auto-triggers som sparar pengar i “smyg” åt dig.  Du kan t.ex. aktivera Kalenderkaos som automatiskt sparar 10:- så fort de inträffar en konstig helgdag. Eller varför inte triggern som heter Följ börsen? Då sparar appen 1:- för varje 0,1 % OMX 30 går upp. Gå börsen upp 1 % så sparas det 10:-.  Det finns ett antal sådan här triggers vilket är en kul touch och som sparar än mer små slantar åt dig.

Spara tillsammans

En rolig grej är att man kan vara fler som spara till en gemensam dröm. Du kan välja att bjuda in vänner och familj så kan ni tillsammans spara till något kul. Man ser exakt hur mycket var och en har satt in på kontot. Sedan kan ni tillsammans följa alla framsteg ni gör.

 

Vart lagras pengarna?

Under tiden som du sparar till dina drömmar så lagras pengarna på Ålandsbanken under insättningsgarantin med en räntan ligger på 0,10 %. Det finns även möjlighet att samtidigt investera dina pengar i fonder under tiden du sparar till drömmen. Då kan det ju gå ännu fortare att ni dina mål. Dock kan det ju även gå åt andra hållet. Detta har jag inte testat än så kan inte uttala mig om hur det fungerar rent praktiskt. Du kan när som helst avbryta en dröm och föra tillbaka pengarna till ditt vanliga bankkonto om du skulle vilja.

Sammanfattning

Detta har än så länge enbart varit positiva erfarenheter för mig. Jag har lyckat spara några tusen nu på bara tre månader med pengar jag egentligen inte tänkt att jag sparat. Detta är ett typ exempel på det gamla ordspråket Många bäckar små. Det är väldigt kul att kunna ta aktiva sparbeslut i vardagen för att sedan kunna överföra dessa sparade slantar till saker du verkligen vill göra eller köpa. Mycket enklare än att logga in i Internetbanken och göra en klassisk överföring till ett annat buffertkonto.

Jag kommer definitivt fortsätta använda appen framöver. Testa du med vet jag!