Topp tre förvaltare

Det finns en del förvaltare som jag känner sådär lite extra för. Det kan vara sättet de redogör för sina analyser och hur de ser på investeringar i helhet. Med detta sagt så innebär det inte per automatik att det är dessa förvaltare som levererat bäst avkastning inom sin nisch varje år. Men över tid har alla presterat bra i sina fonder och alla tre inger förtroende i sina analyser.

Guldmedalj: Min favorit här är Vegard Søraunet som bland annat förvaltar fonden Odin Sverige C. En norrman som förvaltar en Sverigefond? Kan det verkligen bli bra? Skämt och och sido, det blir toppen! När jag lyssnar på Vegard så slås jag alltid av att hans analyser oftast låter väldigt sunda och genomtänkta. Det är inga chansbolag och inga “hoppa på tåget i sista sekund” aktier som köps. Vegard utgår mycket i från värdeinvesteringsstrategier när han gör sina investeringar. Detta är för mig en sund investeringsfilosofi att ha över tid och som även visat sig vara lyckosam historiskt sett.

Fondresultat senaste 10 år för Odin Sverige C:

Silvermedalj: Det var hårt i kampen mellan guld och silvermedaljen då jag gillar båda förvaltarna mycket. Men silvret kneps av ingen mindre än Simon Blecher som bland annat förvaltar fonden Carnegie Sverigefond A. Simon är frontfigur i börsvärden och ingen rookie direkt. Han är en mycket vass investerare som är grym på att hitta dolda värden och placera in bolagen i framtidens trender. Simon gillar att köpa stora stabila bolag. Han förespråkar ofta bolag som Volvo och Holmen. Simon sprider sina risker i olika branscher och försöker hålla sig ifrån bottenapp i sörsta möjliga mån för att kunna levererar avkastning över lång tid. Han vill även att bolagen ska ha utdelning i hans portfölj. Det är alltså inga förhoppningsbolag i portföljerna han förvaltar utan stora och stabila bolag vilket gör att hans filosofi tilltalar mig.

Fondresultat senaste 10 år för Carnegie Sverigefond A:

Bronsmedalj: Bronset kneps av Johan Thoren som förvaltar fonden Strand Småbolagsfond. Många hat säkert hört han i diverse poddar och börs-tv senaste tiden där han varit aktiv. Johan är kul att lyssna på och när han pratar om bolag så är det på en mycket bra nivå. Det är inte massa teknisk analys utan han förklarar på ett enkelt sätt så alla ska förstå bolaget och produkten. Att Johan är inriktad på småbolag gör också att man får upp ögonen för kanske inte så kända aktier. Johan har till exempel pratat en del om Climeon som fått mycket uppmärksamhet sista tiden. Jag tycker det är värdefullt att få bra enkla analyser i ordform gentemot att själv screena denna typ av aktier (äger inte Climeon).

Fondresultat senaste 10 år för Strand Småbolagsfond: