Irisity med framtiden framför sig?

Jag har nyligen investerat i detta bolaget (2018-10-05) och tycker detta verkar riktigt spännande!

Bolaget

Irisity som tidigare hette Mindmancer grundades 2006 av två studenter på Chalmers. De började lansera övervakningstjänster redan 2008. Redan 2009 fanns deras tjänst School Guard (se längre ner för mer info) installerad på 50 skolor i Sverige. Deras USP var då framför allt deras patenterade anonymiseringsteknik som är mycket omtyckt. Efter det har försäljningen ökat och bolaget växt och 2017 bytte företaget namn till nuvarande namnet Irisity. Samtidigt flyttades även alltmer fokus på AI och att paketera sin tjänst som SaaS. Irisity har idag nära samarbete med några av värdens fem största kameratillvärkare (Hikvision) och säkerhetsföretag (G4S, Securitas m.fl.) vilket ger dom en enorm potential till riktigt stora försäljningar framöver.

Ägarbild och bolagsstyrning

Största ägare i Irisity är idag Chalmers Innovation Seed Fund AB som är en fond med runt 110 aktieägare som investerar i främst Chalmers relaterade bolag. De har till exempel investerat i Smoltek (nanoteknik), Coworks (jobbplattform för frilansare) och Halon (hårdvara\mjukvara\säkerhet). Fonden äger cirka 15 % av rösterna i Irisity och följs sedan av Almi invest som investerar mycket i startup bolag.

VD i bolaget är Marcus Bäcklund som närmast kommer från jobbet som riskkapitalist hos Chalmers Venture fond. Marcus är relativt ung då han är född 1987 men verkar vara duktigt och ha ett gött driv och inger förtroende för att helhjärtat satsa på bolaget. Marcus äger idag ca 2 % av bolagets aktier med intentionen att öka kontinuerligt framöver.

Produkten

Så till den primära anledning till att jag valde att investera i bolaget. Först tycker jag du ska börja med att titta på denna videon nedan.

Min känsla är iafl wow! Vilken marknad det måste finnas för denna produkten!? Tänk bara hur många kameror i världen det måste finnas i värden och hur många företag\myndigheter som skulle kunna ha grym nytta av detta.

Vad dom gör är alltså att dem utvecklar algoritmer med hjälp av AI för att detektera ett intrång eller annan typ av händelse. Man har inga problem att upptäcka intrång under dåliga ljusförhållanden eller långa avstånd. De verkar inom en mängd olika användningsområden och det känns som man kan adaptera detta på det mesta scenarion. Till exempel har de en del som de kallar School Guard och som övervakar skolgårdar för att t.ex. förhindra vandalism. Om flera personer uppehåller sig en längre tid på ett specifikt ställe så triggas ett alarm. Detta skiljer sig mot vanlig övervakning som triggar alarm för alla sorters detektering. Man slipper alltså alla falska alarm som triggas om personer enbart passerar utan att ha onda angelägenheter. Man kan givetvis anonymisera personerna för att inte bryta mot svensk övervakningslag.

Night-time supervision

Denna tjänst är anpassad för t.ex. hemtjänst som slipper åka ut till äldre på natten då denna tjänst löser det åt dom. Kameran ser i mörker och man kan zooma och styra den från distans. Man övervakar bara under de tider som är överenskommit med kund och datalänken är nedstängd alla annan tid. Detta sparar mycket tid och pengar åt de vårdbolag som annars måste skicka ut personal på rutinuppdrag mitt i natten när personer sover.

Area Guard

En traditionell övervakning av ett område (lager, båthamn, parkering) fast bättre. Med hjälp av AI-mjukvara så räcker det att kameran kan identifiera 10 pixlar av en person för att skapa ett larm och man agera så fort en okänd person träder in i det bevakade området. Fördelen här är att vid vanlig övervakning så märker man inte att ett inbrott har skett förens inkräktaren redan passerat den dragna gränsen. Här kan man upptäcka inbrottet redan innan man går in i det förbjudna området. Det finns även tillägg man kan välja till vid inköp som t.ex. flamdetektering vilket gör att man kan detektera bränder så fort de bryter ut.

Construction Guard

En specialanpassad algoritm för byggarbetsplatser. Här kan man på ett effektivt sätt övervaka t.ex. byggarbetsplatser för att på ett tidigt stadie upptäcka all typ av misstänksam aktivitet dygnet runt. Det går enkelt att kombinera produkten med tillhörande tjänster så som sirener, högtalare m.m för att skrämma eventuella inkräktare.

Bolaget garanterar även att inga falska larm ska komma fram till personalen som ansvarar för hanteringen av eventuella larm. Detta är en väldigt åtråvärd del hos de som ansvarar för att kontrollera\åtgärda larmen. Man slipper lägga resurser och tid på att åka på falsklarm.

 

Konkurrenter

Irisity är givetvis inte ensamma inom denna bransch och det finns en mängd konkurrenter (Axis) på marknaden som verkar inom samma område. Irisity har (vad jag vet) idag nio stycken patent som skyddar deras egenutvecklade lösningar. Det gäller bland annat anonymiseringsalgoritmen och larmhantering av videolarm. Om det visar sig att Irisitys AI-algoritmer verkligen är så bra som det verkar så kommer dessa patent vara en del av det skydd man kommer behöva för att mota bort konkurrenterna framöver.

Aktien

Irisity har ett börsvärde på 390 miljoner idag och är noterat på First North. Jag köpte aktien på kursen 24,29.

Tittat man på vilka siffror bolaget presenterat så ser det kort sammanfattat ut så här:

 • Bolaget går ej med vinst idag.
 • Ingen utdelning.
 • Omsättningen y/y ökade med 65 %.
 • Bruttomarginal på 83 %.
 • Soliditet 44 %.
 • Omsättning 43 miljoner.

Aktien har redan gått upp hisnande 200 % på ett år vilket kanske ligger aktien lite i fatet den närmaste tiden. Men jag tror att om man får några av de samarbetena i lås som man nu jobbar med så kommer man fortsätta en bra bit upp då bolaget precis börjat ta fart. Just nu fokuserar Irisity på att växa och vinsten kommer i andra hand kan man säga. Men som VD Marcus Bäcklund säger i en intervju med Penser så vet man inte när\om den stora utväxlingen kommer. Det kan ta lite tid då det är väldigt stora bolag man jobbar med just nu.

Bolaget är också mitt i arbetet att paketera sina tjänster som SaaS vilket kommer göra att man kommer få en ökad mängd återkommande intäkter från sina kunder.

Tittar man på insiderhandel senaste året så är det bara köp av bland annat VD, Ekonomichef, Utvecklingschef och Styrelseordförande.

Sammanfattning

Trots att bolaget inte går med vinst och inte har någon utdelning så tycker jag att bolaget verkar så pass spännande och tickar av många trevliga bockar så som:

 • Bolag som växer kraftigt.
 • Grym produkt.
 • Bra bruttomarginal.
 • Jobbar mot SaaS som intäktsmodell.
 • Etablerade samarbeten med de allra största spelarna inom området.
 • Mycket insiderköp i närtid.

Men som ja skrev om tidigare så är det inte alls säkert att detta kommer bli en kursraket närmsta månaderna utan detta kan säkert dröja en längre tid innan eventuella större affärer går i lås. Men om detta sker så borde det finnas en grym uppsida. Eller så händer ingenting alls och investeringen är förlorad vilket är risken med alla investeringar vi gör. Men om man tror på ett bolag måste man våga ta lite risk också ibland. Jag brukar sällan investera i denna typen av “förhoppningsbolag” men fastnade för Irisity och vill inte låta eventuell chans till god avkastning gå förbi denna gång.

Disclaimer:  Detta är ingen köprekommendation utan snarare ett tips för de som vill läsa vidare om bolaget och bilda sig en egen uppfattning.