Investera med känslor?

Jag hör ofta att man inte ska investera med känslor när det kommer till aktier. Kära inte ner dig i bolag o.s.v. Jag håller med till viss del.

Min syn på det hela är att om du har en stark känsla kring ett bolag så bottnar det ju i någonting? Bortsett från fundamenta så finns det mycket mjuka värden som kan spela roll i din analys.

  • Det kan vara att du gillar produkten/tjänsten väldigt mycket.
  • Du har en koppling till bolaget vis yrkeslivet eller via kompisar som pratar gott om bolaget.
  • Hela auran kring bolaget känns bara så bra. Det kommer ofta bra nyheter och det är bra snack om bolaget i sociala medier.

Varför kan detta vara en viktig del i dina investeringarna? Jag menar att om du har en andel av dessa “mjuka” värdena i aktierna du äger så är det mycket lättare att sitta still i båten när det blåser. Kommer det en större sättning på börsen så är det lättare att hålla kvar positionen i ett bolag som har mjuka värden gentemot ett bolag du enbart äger för att det finns bra underliggande siffror. Det är alltså mindre risk för att panik sälja och göra onödiga förluster.

Men förstå mig rätt. Sedan får man så klart inte vara dumstridig och enbart investera med känslor. Grundbulten tycker jag ändå bör vara bra fundamenta i bolagen. Är resultat och tillväxt ständigt i dalande kurva behöver man tänka över beslutet och det kanske är dags att släppa taget.

Men känslor är dock inget att förringa.