Investera efter tips från andra?

Nedan är ett scenario som jag tror är ganska vanligt förekommande bland investerare som befinner sig i början av sitt sparande. Jag ska försöka så gott ja kan att förmedla hur ja känner kring det här med att investerar efter tips från andra.

Köpa på grund av andra

Idag när det finns så mycket info att ta del utav i form av Twitter, poddar, börs-tv m.m så är det lätt bli influerad av andra. Jag vet inte hur många gånger man suttit framför Twitter eller lyssnat på någon av alla poddar där man fått ett bolag pitchat för sig. Allt låter toppen och man förstår inte hur bolaget skulle misslyckas. Glad i hågen loggar man sedan snabbt in på sin nätbank och köper några aktier i bolaget. Allt verkar frid och fröjd och aktien kanske går upp ett par procent ganska omgående. Vilket kap! Fasiken vad bra jag är på aktier!

Va inte allt guld och gröna skogar?

Efter en tid så börjar det svalna kring bolaget som man nyligen köpt aktier i efter den där grymma reken man hörde från podden. Nu börjar man klia sig lite lätt i huvudet. Det har gått 3 månader sedan köpet och man kommer inte riktigt ihåg varför man köpet Aktie B. Vad va det nu dom sa? Varför va detta en bra aktie? Nu har aktien backat 15 % och några analytiker har precis uttalat sig negativt om bolaget. Hmm det här känns ju inte så bra. Ja tror ja säljer för att minimera förlusterna.

Varför blev det så här?

Jag tror att vikten av att göra sin egen analys av bolaget och aktien är fundamental för att lyckas med sin investeringskarriär. För när man hör rekar hit och dit och man köper så fort man hör något så är det så himla svårt att hålla kvar tron på sin investering när det börjar att blåsa kring bolaget. Men låt säga att du gjort en bra analys kring bolagets finanser och du vet vad de gör för produkter och vart de stora trenderna i värden är på väg. Ja då upplever i alla fall jag att man känner en väldig självsäkerhet och en go trygghet kring sin investering. Man kanske till och med småler lite när aktien dippar 15 %. Perfekt! Ett läget att stoppa in lite mer slantar i bolaget.

Tro inte att jag är moder Theresa och inte gjort precis samma sak som ovannämnda scenario. Jag har gjort exakt samma sak. Det är därför jag på senare tid kommit fram till varför det är så skönt att vara trygg i sin investering och veta varför man valt att köpa aktier i ett bolag.

 

Är all info dåligt?

Nu menar jag inte att det är dåligt att lyssna på vad andra säger. Tvärtom, jag tycker Twitter, poddar, börs-tv etc. är det bästa som hänt sedan skivat bröd. Det är ju här vi hämtar all inspiration till att fortsätta spara i aktier. Jag tycker det är jättekul när någon säker att Aktie B kommer bli nästa stora dubblare. Då måste man ju kolla upp detta själv och på så sätt hålla sig sysselsatt och kolla vinsttillväxt, utdelning, P/E-tal och allt som hör till din analys. Och vem vet, det kanske visar sig att efter din egna analys så tycker du precis samma sak. Sedan står du där 2 år senare men en aktie som ökat 100 % tack vare den där pitchen du hörde i den där podden.