Hetsen med att slå index

Jag läser ofta på sociala medier och hör i poddar\morgonsoffor hur man ska jämföra sin portfölj mot relevanta index. Slår man inte index med sin aktieportfölj, ja då ska man sälja allt och slänga in i en globalfond och en Sverigefond för bästa avkastning.

Visst, om man under flera års tid hamnar väldigt långt under index kanske man bör tänka om en extra vända. Men om man under något år då och då inte lyckas hamna på samma nivå eller en bit under index så tycker jag att man ska hålla kvar vid sin strategi om man gillar aktier.

Motivation

Den absolut största drivkraften med att spara i aktier gentemot att stoppa in allt kapital i en enda stor fond och låta allt ske automatiskt är ju allt det roliga med att leta och följa upp bolag. Att sitta och screena bolag, läsa rapporter och följa med på Twitter är ju himla kul! Detta ska man inte underskatta vikten av när det kommer till det lilla sparandet i vardagen.

Jag har växlat mitt egna sparande mellan ju dessa varianter. Alltså mellan automatisk överföring till fonder eller som de senaste åren då jag växlat över till att spara mestadels i aktier.

Vad ja då märkt under dessa tidsperioder är att jag nu känner en mycket större drivkraft till att föra över lite extra pengar till portföljen. Även att tänka till en extra gång när det kommer till små utgifter i vardagen. Tankesättet blir istället, hmm undras om jag kan föra över en liten slant till portföljen istället. Att det sedan också trillar in lite utdelningar under året är också en morot som inte är att förakta. Just det här lilla med att det har trillat in pengar från aktierna gör ju att man vill pumpa in mer pengar och se utdelningarna bli större.

Summering

Att inte alltid slå index är kanske inte så viktigt för alla om det istället medför att man faktiskt sparar och investerar mer pengar i sin aktieportfölj än om man enbart har ett automatiskt sparande i fonder varje månad. Portföljvärdet kan ju med facit i hand vara betydligt större om t.ex. 20 år om man räknar ihop alla dessa “extra” överföringar till portföljen gentemot det enkla automatsparandet till indexfonder. Så index i all sin ära, men drivkraft och motivation är ack så viktigt!

Detta är ju enbart hur jag fungerar. Det finns ju inget som säger att man inte kan föra över extra pengar och lägga i fonder precis som med aktier. Man gör det som passar en själv bäst.