Börsens bästa investmentbolag?

Många skriver att Investor är det bästa investmentbolaget på börsen och skulle man bara äga en enda aktie så skulle det vara Investor. Men jag tycker nog att Latour är snäppet vassare. Missförstå mig rätt, jag tycker Investor är ett grymt bolag har dem så klart i portföljen. Men när ja kollar historik och jämför vilka innehav som finns hos de båda investmentbolagen så lockas jag mer av de innehav som finns hos Latour. Tycker det känns mer spännande och fräschare på något sätt.

Ägarbild och bolagsstyrning

Latour ägs av familjen Douglas och då i synnerhet av Gustaf Douglas. Gustaf är född 1938 i Stockholm och är idag greve och en av Sveriges mest förmögna finansman. Gustaf gick på internatskolan i Sigtuna och studerade sedan vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har också en Master från Harvard Business School.

Familjen Douglas har idag ca 80 % av rösterna i bolaget och äger ca 77 % av aktiekapitalet. Jan Svensson är nuvarande VD sedan 2003. Jan kommer dock att lämna VD-posten den sista augusti 2019 till förmån för Johan Hjertonsson. Johan kommer senast från belysningsföretaget Fagerhult där han haft tjänsten som VD.


 

Historiska höjdpunkter

1985 får bolaget Hevea en ny ägare i form av familjen Douglas. Bland annat förvärvar Hevea 95 procent av Securitasgruppen, 31 procent av Almedahl-Dalsjöfors, 25 procent av Trelleborg och 15 procent av Pharos.

1987 byter AB Hevea namn till AB Latour.

1991 börsintroduceras Securitas och Latour blir ett rent investmentbolag.

1992 Latour förvärvar, tillsammans med Hagströmer & Qviberg AB, kontrollen över Investment AB Öresund.

1994 Latour medverkar till att skapa Europas största låskoncern genom bildandet av Assa Abloy. Förvärv av industrikoncernen Swegon, Nobex AB (Nord-Lock AB) och Aneta AB.

1997 förvärvar man 16 procent av kapitalet i Sweco.

2004 gör Latour en omorganisation av den helägda industri- och handelsrörelsen från tre till åtta affärsområden. Affärsområde Hydraulik förvärvar Näsström System AB (Specma Component AB) och WiroArgonic AB. Ökat innehav i Assa Abloy, Munters, Securitas och Sweco. Avyttring av innehaven i Hexagon, Holmen, Hufvudstaden och Getinge.

2007 köper man 23 procent av kapital och röster i Nederman.

2008 tillkommer två bolag i portföljen, HMS Networks och Loomis.

2011 köper man aktier i TOMRA Systems.

2015 tar man in Troax, Steelwrist och Neuffer. Man säljer också av Specma Group, Academic Work och stora delar av Nobiainnehavet.

2017 tillkommer också Alimak Group till portföljen.


Innehav

Vad jag gillar med Latours portfölj nedan är att jag tycker det osar kvalitet runt så gott som alla bolag. Ibland kan jag tycka att det finnas en del bolag hos andra investmentbolag som man kanske inte gillar men som man får på köpet när man handlar dess aktie. Men när det kommer till Latour så är inte en blandning av bra och dåliga bolag utan alla bolag fyller definitivt sin funktion i portföljen.

Senast rapporterat (2018-06-30) substansvärde såg ut enligt nedan:

Som ni ser är Assa Abloy en fjärde del av substansvärdet idag vilket gör dom klart största innehav. Det är för mig inget problem då det är ett bolag jag tror kommer tuffa på bra i många år framöver. Dom finns över hela värden och ligger i framkant när det kommer till att leverera olika typer av lås- och säkerhetslösningar.

Ett annat större innehav är norska Tomra som levererar riktigt coola återvinning och sorteringslösningar. Nedan visas hur man sorterar bort dåliga tomater från dom bra. Imponerande!

 

Även Nord-Lock levererar grymma produkter med sina brickor, bultar, muttrar m.m. Grejen med dessa är att de till 100 % INTE kommer att lossna eller vibrera bort över tid. Detta på grund av deras patenterade killåsningsteknik. Produkterna används överallt i olika industrier så som i brokonstruktioner, bilchassin och rymdenheter.

Helägda bolag

Börsportföljen

Övriga innehav


Aktien

Latour har en imponerande historik både när det kommer till utdelningar och aktiekurs.

Senaste 15 åren har totalavkastningen varit ca 1500 % varav en tredje del består av återinvesterade utdelningar. Går man ännu längre tillbaka till det man börsnoterades så har aktien levererat en totalavkastning på nästa 100 000 % vilket är ganska hissnande.

Vad gäller utdelningar så har man nu höjt utdelningen 8 år i rad. Senaste utdelningen per aktie låg på 2.25 kr. De senaste 20 åren har man bara sänkt utdelningen en gång och det var vid finanskrisen 2008. Så får dom som gillar utdelningstillväxt så har Latour varit trevligt att äga de senaste åren.

Direktavkastningen ligger idag på ca 2.1 % vilket kanske inte anses som så högt. Men om man ser till hur Latour som bolag presterat över tid så tror jag man kommer generera fina kassaflöden och se ökad tillväxt framöver. Latour är och kommer antagligen vara en viktigt byggsten i min portfölj i många år till.