Att inte lyckas köpa bra aktier

Något som frustrerar mig ibland är att det finns en del aktier jag mycket gärna skulle vilja äga men som jag aldrig hittar bra köplägen i.

Oftast är det för att jag tycker värderingen är för hög. Visst, bolag som växer och är välskötta har ju allt som oftast en högre värdering men det tar ändå emot att handla aktier med höga P/E tal (ja vet P/E är inte allt). Visst kan PEG-talet i relation visa på en helt okej värdering för stunden men det finns ändå något i mig som tvekar ändå.

Väljer man att ändå handla bolag med höga P/E tal så måste man verkligen vara på alerten för att kunna avgöra när bolaget inte längre växer. Eller om/när vinsterna börjar sina. Min rädsla är att när jag som “privat hobbyinvesterare” väl märker detta så är det försent. De stora aktörerna har redan märkt detta i god tid och sedan gjort en snygg exit. Kvar står jag i dörren och undrar vad som egentligen hände?

Bra aktier

Det finns många aktier jag skulle vilja äga men några aktier jag önskar att jag hade tagit in i min portfölj är t.ex. Nibe och Fortnox.

Nibe som är ett klassiskt värmepumpföretag och som idag har en bred produktflora att erbjuda sina kunder. Ett bolag som är grymt välskött med starka ägare av kött och blod samt med produkter som ligger rätt i tiden.

 

Fortnox erbjuder internetbaserade affärssystem, redovisning, fakturering m.m De fokuserar på de lite mindre företagen och är marknadsledande i Sverige inom sin nisch. Grymma tjänster för de lite mindre företagen!

Summering

Dessa bolag har ja kollat på länge och varit fascinerade av men alltid tänkt att dom är lite högt värderade. Hoppas hoppas att dippen snart kommer. Men kommer dippen då? Nej bolagen och aktien ångar på utav bara farten med jag står bredvid och gapar.

Jag kan därför gräma mig lite över att jag inte hoppat på tåget och få tagit del av fina kursuppgångar. Men å andra sidan sover jag mycket skönare om natten om jag försöker följa min egna strategi och inte köper vad som helst när som helst. Det verkar helt enkelt som att jag får fortsätta stå vid sidan av staketet ett tag till då jag inte kan förmå mig att köpa t.ex. Fortnox till dagens P/E 82.  Fallhöjden måste vara väldigt stor när (om) något väl händer.